Translate this site

vrijdag 2 maart 2012

Broodventer Van der Molen

WIJNALDUM: In het boek over de middenstand en andere bedrijvigheid in Wijnaldum in de 20e eeuw is een hoofdstuk gewijd aan de broodventer Berend van der Molen. Het is niet een heel groot hoofdstuk maar na het uitkomen van het boek is er een reactie ontvangen van Jarig Dirk van der Molen uit Deventer, een ‘pakesizzer’ van Berend van der Molen. Hij stuurde een paar prachtige foto’s op die wij u niet willen onthouden.

De tekst uit het boek is hierbij overgenomen.

Berend van der Molen met paard en ventwagen
‘In het winkelpand aan de Buorren 26 naast het voormalig cafĂ©, woonde voor en na de Tweede Wereldoorlog Berend Scheltes van der Molen. Berend (1887) was geboren in Sexbierum. Hij was gehuwd met Trijntje Runia (1887) afkomstig uit Berlikum.

Berend trok er alle dagen op uit om zijn bakkerswaren van bakker Overzet uit Harlingen bij de streek langs te verkopen. Hij deed dit met zijn bakfiets. Berend en Trijntje kregen vijf kinderen: Schelte (1913), Sybren Klaas (1914), Beitske (1915) die slechts 1 jaar is geworden. Vervolgens weer een Beitske (1916) en Martentsje (1919). Volgens het Algemeen Adresboek van de provincie Friesland van omstreeks 1928, is Berend dan agent van een levensverzekeringsmaatschappij.

Daarnaast is Berend eind jaren ’30, samen met nog enkele dorpsgenoten, actief geweest in het bestuur van de Vereniging van houders van trekhonden toen er een ministerieel besluit was afgekondigd aangaande de Trekhondenwet’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten