Translate this site

vrijdag 2 maart 2012

Liefdesverdriet ?

OOSTERBIERUM: In de nacht van 15 op 16 november 1896 werd bij de hoofdmeester H. Gerritsen in Oosterbierum een raam ingegooid van de voorkamer. Bij nadere inspectie bleek dat bij het raam een stuk steen lag waar waarschijnlijk het raam mee ingegooid was. Meester Gerritsen heeft later aangifte gedaan van het voorval. 

De 21-jarige E. van K. was de dader en hij moest op 17 december van dat jaar voor de rechtbank in Leeuwarden verschijnen. Dus een maand later dan dat hij zijn daad had gepleegd. Wij kennen nu een vorm van ‘lik-op-stuk’,  ‘snelrecht’ en met de afgelopen jaarwisseling heb ik gehoord dat en zelfs in de grote steden een ‘super snelrecht’ was ingevoerd. Dat betekende: oudejaarsnacht gepakt, dan zaterdag 2 januari voor de rechter. 

In 1896 kon men kennelijk ook snel. E. van K. verscheen niet op de zitting en werd daarom bij verstek terecht gesteld wegens vernieling. Wat was nu de verklaring van meester Gerritsen, of eigenlijk de verklaring van zijn dochter Hendrina? Wel, Hendrina had verklaard dat zij met haar zuster naar haar slaapkamer was gegaan en . . . toen zij de lamp uitdeden hadden zij nog even naar buiten gekeken. Zij zagen toen dat E. van K. op het erf van de buurman was en daar iets opraapte en daarmee een gooiende beweging maakte richting de woning van hun ouderlijk huis. Onmiddellijk daarop was er glasgerinkel te horen. 

De veldwachter is er later bijgehaald en hij heeft toen E. van K. ondervraagd. De ondervraagde bekende dat hij ’s nacht om half één het raam bij de meester had ingegooid omdat hij wat te veel drank op had. 

De nacht van 15 op 16 november was een zondagnacht. Gelet op de leeftijd van E. van K. en dat dochter Hendrina nog even uit het raam keek toen zij de lamp had uitgedaan, dan is het best aannemelijk dat hier liefdesverdriet in het spel was. Want voelde de dochter dat er wat aan zat te komen? Had zij de verkering uitgemaakt? 

Maar wie was nu E. van K.? De jongeman was toen 21 jaar, dus geboren ca. 1875. Even zoeken in het digitale archief van Tresoar met als resultaat dat het hier naar alle waarschijnlijkheid om ene Eise van Keimpema gaat die mogelijk liefdesverdriet heeft gehad. Hij werd voor zijn daad tot drie dagen gevangenisstraf veroordeeld.  




Geen opmerkingen:

Een reactie posten