Translate this site

zondag 4 november 2012

Jan Wolthers stopte met brood venten

20 februari 1964: Bijna vijftig jaar lang heeft de thans 61-jarige Jan Wolthers zijn klanten in Franeker en wijde omtrek van bakkerswaren voorzien. Als twaalfjarige jongen begon hij een klantenkring op te bouwen. Zijn producten betrok hij aanvankelijk van zijn vader,  die een bakkerij had in de Osingastraat te Franeker, later van verschillende bakkers.

Jan Wolthers zwierf met zijn bakfiets langs Schalsum, Peins, Schingen, Slappeterp, Zweins, Kiesterzijl, Herbaijum, Pietersbierum en Wijnaldum. Een motorbakfiets heeft Jan Wolters nooit gehad. Zijn benen moesten er voor zorgen dat de gang er in bleef. Duizenden klanten heeft hij zo voor een na geholpen, vele van zijn oudste klanten zijn reeds overleden; een aantal is er die hij langer dan veertig jaar heeft bediend. In de onderscheidende dorpen waren er vrouwen die zorgden dat de trouwe venter zijn warm bakje koffie kreeg. 

Zaterdag heeft Jan Wolthers zijn werk gestaakt. Dat dit zo plotseling gebeurde, had zijn oorzaak in het feit, dat zaterdagmorgen zijn bakfiets met inhoud en al in de gracht langs de Zuidkade verdween. Wolthers had zijn voertuig in de Prins Mauritsstraat geparkeerd en was zelf enige klanten gaan bezoeken. Door onbekende oorzaak reed de bakfiets achteruit de gracht in. Bij pogingen de bakfiets op het droge te brengen, brak de fiets in tweeën en daar de reizen hem toch al te zwaar begonnen te worden, heeft de heer Wolthers er toen maar besloten er meteen een punt achter te zetten. Hoewel in de omgeving van Franeker niemand van de honger zal sterven nu Jan Wolthers niet meer verschijnt, zullen verscheidene van zijn trouwe klanten nog dikwijls aan hun trouwe venter terug denken.

Bron: Leeuwarder Courant 20 februari 1964

Red: Helaas hebben we geen foto van Jan Wolthers met of zonder bakfiets kunnen vinden. Dus moet u het doen met een algemeen beeld van een bakkersbakfiets. 

Jan Wolthers is overleden op 29 mei 1970. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten