Translate this site

vrijdag 2 november 2012

Sleepboot met bakken zit bij Koehool aan de grond



14 april 1959: Bij het Statenhoofd tussen Dijkshoek en Koehool aan de Waddenzee is zaterdagavond een sleepboot met twee lege bakken van de sleepdienst A. Veenstra Hzn. Te Heeg aan de grond gelopen doordat een sleepketting in de schroef van het sleepbootje kwam. 

Schipper Veenstra en zijn knecht, die rijshout naar Ameland hadden gebracht, werden met hun schip door de krachtige wind naar de zeedijk gedreven en strandden daar zonder dat hun positie gevaar liep.

Toen de mannen gisteren nog niet waren gearriveerd, heeft een vliegtuig van de basis Leeuwarden een onderzoek ingesteld: het ontdekte de schepen bij het Statenhoofd. Inmiddels waren gisteren de schipper Veenstra en zijn knecht aan land gegaan om bij de landbouwer S.J. van der Zee aan de Camstraweg onder Firdgum de familie telefonisch op de hoogte te stellen en hulp te vragen om het schip ter plaatse te repareren. De beide mannen, die vrijwel geen voedsel aan boord hadden, hebben van de familie Van der Zee levensmiddelen meegekregen naar boord. Vanmorgen zaten de schepen nog vast.


Zondag-drukte bij het Statenhoofd onder Tzummarum. In de jaren vóór de Tweede Wereldoorlog hadden Jaap en Heintje Muller uit Minnertsga hier badhokjes te huur. 

Foto: www.oudtzummarum.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten