Translate this site

vrijdag 21 december 2012

De Koornbeurs Franeker: historische grond

De Koornbeurs in Franeker is een historische plaats. Niet alleen is en wordt er in het tegenwoordige café-restaurant geschiedenis gemaakt - denk alleen maar aan de jaarrede die de PC-voorzitter mr. K. Bijlsma er steeds uitspreekt aan het begin van de grote kaatsdag -maar vroeger stond hier de stins van de Botnia's die mee de geschiedenis van Franeker hebben bepaald. 

Groot Botnia huis 18e eeuw
Julius van Botnia (1540 - 1614), aanbrenger van de Oranje-partij, moest in 1572 vluchten voor de Waalse bezetting. In die tijd heeft Caspar de Robles, de 'dijkenbouwer' er een tijd gewoond, tot 1576 Robrecht de Feutre. Toen de Waalse bezetting ten einde was, kwam Julius van Botnia er terug. Hij werd olderman (Overheidspersoon) van Franeker. Tijdens zijn studie in Franeker heeft Karel Hendrik Friso er gewoond. In 1772 nam Douwe Nota er zijn intrek; de stins was toen reeds belangrijk vergaderhuis geworden. In 1810 kwam het Botniahuis onder de sloophamer. Naderhand werd op de vrijgekomen grond de tegenwoordige Koornbeurs gesticht. Bewoners waren onder meer in 1894 Tjalle IJsbands Steensma, 12 juli 1917 Willem Beintema, 17 juli 1922 Christoffel Mulder, 19 december 1924 Familie A. van der Veen en juni 1928 O.C. Nanninga.

Stenen Man Caspar de Robles (Harlingen)
 


Na de bevrijding (red. van de Twee Wereldoorlog) beheerde de heer H. Meijer een tijdlang deze zaak; in 1947 nam de familie L. Feenstra er haar intrek en sedert 20 juli dit jaar (1959) woont er de familie J. Klopma. De heer Klopma heeft eveneens een zaak aan de Lange Marktstraat te Leeuwarden en een aan de Veemarktstraat te Sneek. 


De Koornbeurs gaat weer een nieuw hoofdstuk van de geschiedenis in, want de de Klopma's hebben de zaak grondig laten restaureren. Zo is in de grote zaal een verwarming met infrarood aangebracht. De zaak is belangrijk als Korenbeurs,  die er elke maandag wordt gehouden, als concert- en toneelzaal. De opening is volgende week zaterdag. 

De Koornbeurs anno 1981

Tekst tussen haakjes is aanvullende tekst die niet in het artikel van de Leeuwarder Courant voorkomt.


Bron: 
Leeuwarder Courant 2 december 1959
www.stinseninfriesland.nl 
www.friesfotoarchief.nl 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten