Translate this site

vrijdag 7 december 2012

Wichelroede onderzoek Liauckema-state Sexbierum



11 januari 1938: Vanmorgen was er in de buurt van Liaukema-state in Sexbierum zeer veel belangstelling.

Arjen Nieuwhof
Arjen Nieuwhof, een inwoner van Pietersbierum, die de laatste tijd veel studie heeft gemaakt van wichelroedes, stelde een onderzoek in naar de onderaardse gangen die er volgens overlevering zouden liggen tussen de oude state en de Hervormde kerk van Sexbierum en het zogenaamde Kastieltsje, de plaats waar vroeger het slot van Adelen heeft gestaan. De uitslag was positief. Morgen komen we op deze onderzoekingen terug.

12 januari 1938: De heer Nieuwhof verklaarde: ‘Hier is vorig jaar een Amerikaan geweest die mij met de wichelroede op gleed heeft geholpen. Ik heb vanmorgen de gang teruggevonden. Zij loopt recht op de kerk aan en loopt door tot de kerkvoogdenbank in de kerk’. De wichelroede had uitgewezen dat de gang ongeveer 12 voet onder de gracht van Liaukemastate lag. 
 


Hier was een plank overheen gelegd vanwaar een roede de grond in werd gedreven. Op de geschatte diepte stokte de roede even om daarna de grond in te vliegen alsof alle weerstand was verdwenen. Er wordt overwogen het onderzoek met graven voort te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten